Társadalmi Jóllét Portál

Nyilvánosan elérhető csoportok

Csatlakozhatsz már meglévő csoporthoz és hozhatsz létre új csoportot is. Ha már tagja vagy egy csoportnak, akkor másokat is meghívhatsz.
Fontosság, hogy ez a felület nem helyettesíti a valós csoport életet, mindössze online támogatást ad a valós csoport élet szervezéséhez, a kapcsolattartáshoz.

Mire figyelj, amikor egy csoporthoz csatlakozol?
Alaposan olvasd el a csoport leírását és a csoport megállapodást. Akkor csatlakozz, ha valóban hívást érzel, hogy aktívan részt vegyél a csoport munkájában és vállalni tudod a csoport megállapodásban leírtakat.
A csoportba úgy tudsz belépni, ha elfogadod a csoport megállapodást. Ez egyben azt a felelősséget is jelenti, hogy betartod azt, és ha nem tartod be, akkor a csoport kezelője kizárhat a csoportból. Ezért ha bármiben bizonytalan vagy, akkor beszélj a csoport kezelőjével, illetve a tagokkal. Ha pedig szándékod ellenére sértetted meg a csoport megállapodást, akkor kérj tisztázó beszélgetést.

Hogyan működik egy csoportban a kommunikáció ezen a felületen?
A csoportban létrehozhatsz új témát, ezzel új beszélgetést nyitsz meg. Valamint hozzászólhatsz más által nyitott témához.
Alapbeállításban minden új témáról értesítést kapsz emailben. Ha érdekel a téma, két lehetőséged van:
  • Feliratkozol a témára. Ebben az esetben minden hozzászólásról email értesítést kapsz mindaddig, amíg fel vagy iratkozva.
  • Hozzászólsz. Ebben az esetben is értesítést kapsz az újabb hozzászólásokról.
Minden értesítő emailben lehetőséged van leállítani a további értesítéseket.
További fontosság, hogy a tiszta, átlátható kommunikáció elvét követve a hozzászólásodat nem tudod módosítani vagy törölni. Ha bármit pontosítani vagy javítani szeretnél, akkor azt új hozzászólásban teheted meg.
Fontos, hogy kommunikációd legyen erőszakmentes, értően és alaposan olvasd el a témát, a hozzászólásokat, kérdezz vissza, ha nem érthető bármi, és törekedj a lényegre törő fogalmazásra. Törekedj arra is, hogy ha a témát összetettnek látod, akkor vigyétek ki ezt az írásos online térből és személyesen beszéljétek meg.

Mi a teendő, ha már nem szeretnél a csoport tagja lenni?
Minden csoportra igaz kell legyen, hogy szabadon csatlakozhatsz hozzá -ha elfogadod a csoport megállapodást- és szabadon el is hagyhatod.
A csoport főoldalán találsz egy “Kilépek a csoportból” gombot. Erre kattintva tudod elhagyni a csoportot. A portál közösségi megállapodását szem előtt tartva kérjük, ne felejtsd el a csoport tagjait kilépés előtt tájékoztatni, hogy miért hagyod el a csoportot. Ha konfliktus helyzet miatt jutottál erre a döntésre, javasoljuk, hogy kilépés előtt kérj tisztázó beszélgetést, szükség szerint mediálást.
Mire figyelj, amikor egy új csoportot hozol létre?
A csoport létrehozásakor érthetően és lényegre törően fogalmazd meg a csoport leírását, hogy mi a csoportnak a témája, célja.
Szintén meg kell fogalmaznod a csoport megállapodást, hogy hogyan vagytok együtt a csoportban és milyen vállalásokat tesznek a csoport tagjai.
A csoport megállapodás nem lehet ellentétes a portál közösségi megállapodásában foglaltakkal, ám mélyítheti, bővítheti azt, valamint konkrét vállalásokat, egyedi jellemzőket tartalmazhat.
Ezért is van jelentősége annak, hogy a csoport leírását jól fogalmazd meg, hogy azt az is érthesse, aki most találkozik a csoporttal először.
Szerencsés, ha nem egyedül hozod létre a csoportot, így egy kis maggal már közösen tudjátok megfogalmazni mindezeket.
Ha a csoport a való világban már létezik, akkor annak alapján tudod itt a felületen is létrehozni a csoportot. Ebben az esetben a már meglévő bemutatkozást be tudod ide emelni. Ha esetleg még nincs csoport megállapodásotok, akkor ez jó alkalom, hogy közösen megfogalmazzátok.
A csoporthoz címkéket tudsz rendelni, így a közösséget kereső tagok, valamint más, kapcsolatot kereső közösségek számára is könnyebben megtalálhatóak lesztek.
Ha bármiben bizonytalan vagy, kérj segítséget a Társadalmi Jóllét Magtól!

A "Keltető" közösségi tér az új világ építésében részt vevők találkozási tere, ahol tapasztalatokkal, kapcsolatokkal és igény szerint konkrét eszközökkel, együttműködésekkel segítjük egymást. Ilyen módon egyfajta "keltető" folyamatban veszünk részt, ahol az új világ építő közösségek egymással összekapcsolódva fejlődhetnek. Ezen közösségek működése, cselekvése által pedig azt segítjük elő, hogy az új világ, a társadalmi jóllét életre kelhessen.

Az új világ hangjai egy hangcsatornát és kapcsolódóan tematikus beszélgetéseket jelent. Ez a csoport azokat gyűjti egybe, akik szervezik a hangcsatorna beszélgetéseit és a kapcsolódó tematikus beszélgetéseket.
A kezdeményezés leírása: https://tarsadalmijollet.hu/kezdemenyezes/7/az-uj-vilag-hangjai
Az új világ hangjai hangcsatorna nyitó adása: https://podcasters.spotify.com/pod/show/az-uj-vilag-hangjai/episodes/Nyit-ads-e28r9q3/a-aaad46u

Ki vagyok én? Mi az utam az életemben? Mi akar megszületni általam? Ilyen kérdésekről beszélgetünk a csoportban és ebben egymásnak támogató teret nyújtunk.
A magforrás a csoport elnevezésében arra utal, hogy mindannyiunkban ott lakozik egy mag, ami arra vágyakozik, hogy kibontakozzon. Minél inkább ráhangolódok erre, annál inkább a magforrásomból cselekszem, alakítom az életem.

A csoport létrehozását "Az új világ hangjai" program inspirálta, ahol előbb egy hang-adásban beszélgettünk az egészséges élelemről és a közösség szerepéről, jövőképről, cselekvésről, majd pedig ezt egy nagyobb körben tematikus beszélgetésen folytattuk. Az adást és a tematikus beszélgetést itt éred el: https://tarsadalmijollet.hu/az-uj-vilag-hangjai/4/egeszseges-elelem-elelmiszerkozosseg-kalman-juhasz-orsolya
Ennek a csoportnak a célja, hogy azok, akik ebben a témában cselekvőek és gondolkodóak, találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek, kapcsolatot építhessenek és igénytől függően közös cselekvésekben, programokban is kapcsolódhassanak.
Légy akár táplálkozási szakember, élelmiszerközösség tagja, termelő-gazdálkodó, szervező vagy mint fogyasztó-vásárló érdekel ez a téma, vá ... tovább

Ez a csoport Az új világ hangjai programhoz kapcsolódik, ahol egyik témánk a lelki egészség.
Az előzményeket ezen az oldalon találod: https://tarsadalmijollet.hu/az-uj-vilag-hangjai
Mielőtt belépnél a csoportba, kérjük, hallgasd meg az oldalon elérhető adást (A lelki egészségről Üsth Ilonával), valamint olvasd el az első tematikus beszélgetés összefoglalóját (Kapcsolódó tematikus beszélgetés: Tematikus beszélgetés a lelki egészség kérdéséről).
Ennek a csoportnak az a célja, hogy a lelki egészséggel foglalkozzunk: hogyan jelenik meg a jövőképeinkben, mit teszünk önállóan és közösségben azért, hogy a vágyott jövő felé tartsunk.
A csoportban találkozókat szervezünk, valamint itt ezen a felületen tudunk kommunikálni, tartalmakat, kérdéseket, felvetéseket közzétenni.
A csoport tagja lehet bárk ... tovább

Mi a legjobb környezet a gyermek számára, amiben szabadon tud fejlődni, kibontakozni, tanulni? Milyen módon tudjuk ezt biztosítani számára? Hol vagyunk, mi a feladatunk a gyermek tanulásában felnőttként, szülőként, pedagógusként, közösségként? Hogyan tudunk mi tanulni a gyerekeinktől? ... ezek és egyéb más kérdések, amelyek a gyerekek tanulásával kapcsolatban még felmerülhetnek. Erről beszélgetünk itt a csoportban. Minden csoporttag szabadon létrehozhat beszélgetést, eseményt.
A csoport célja az is, hogy amit a szellemiségében képvisel, azt cselekvésbe fordítsa át.

Ez a csoport azt a feladatot vállalta, hogy a Társadalmi Jóllét Portál fejlődését támogassa, őrizve annak értékrendjét és figyelmét a portál küldetésén, célján tartsa.
Ha szeretnél ebben a feladatban részt venni, jelezd a csoport tagjainak. Ezt követően egy személyes beszélgetésben segítünk közelebb kerülni a tudnivalókhoz, hogy felismerhesd, tudsz-e, ha igen, milyen módon tudsz kapcsolódni a csoport munkájához.

Ha érdekel
- A kapitalizmus utáni új marketing szemlélet és abból megformálódó összekapcsoló tevékenység
- A társadalmi és környezeti felelősséggel működő, tiszta kommunikáció
- A közösségért működő, szolidáris gazdaság,
találkozzunk itt.
Hozz bátran kapcsolódó kérdéseket, problémákat, ötleteket, eseményeket, híreket, információkat.