Társadalmi Jóllét Portál

Az elmúlt 1 hónap nyilvános történései

Új tagok

Kép Bemutatkozás
Hajba Szilárd Töltéstava, Győr
Tapasztalt szoftvermérnök, kreatív, problémamegoldó. Két kreatív tinilány édesapja. Szeretem kihívásokat jelentő, illetve társadalmilag hasznos projekteket.

jártasság, tudás: automatizálás, fejlesztő foglalkozás, informatikai tanácsadás, kreatívitás, rendszertervezés, szoftverfejlesztés
érdeklődés, tanulás: közösségszervezés


Az új világ hangjai

Önfelvállalás - A Lelki egészség csoport eseménye

Kapcsolódó tematikus beszélgetés: Önfelvállalás - beszélgetés
Kapcsolódó csoport: Lelki egészség

Új írások

Tiszta kapcsolódás és az új világ teremtése

Meglátásom szerint az új világunkat akkor vagyunk képesek életre hívni, ha önmagunkkal és egymással is tiszta kapcsolódásban vagyunk.
Új világ?
A napokban világított rá egyik ismerősöm, hogy félreérthető az új világ kifejezés. Mert azt sugallhatja, hogy több világ is van. Először tehát kezdem azzal, hogy leírom, én hogyan értem az új világot. Valójában egyetlen világ van. Amikor új világot mondok, akkor egy új minőségre gondolok, amely szellemi szinten már megszületett -aminthogy a gondolatainkban és elképzeléseinkben megjelent-, lelki szinten vágyjuk, az anyagi-fizikai szinten pedig arra törekszünk, hogy megvalósuljon. Az anyagi-fizikai megvalósulását nevezhetjük új rendszernek is, amel ... tovább


Új kezdeményezés hírek

Ez történt szeptember óta - Az új világ hangjai

A programnak külön oldalt nyitottunk a Portálon: https://tarsadalmijollet.hu/az-uj-vilag-hangjai

Innen valamennyi adás és kapcsolódó esemény elérhető.

Az új világ hangjai program első lépéseként 2023 szeptemberben elkészült az első adás, amelyben Üsth Ilonával a lelki egészségről beszélgettünk. Ezt követte a nyitott tematikus beszélgetés, majd pedig hamarosan megalakult a Lelki egészség csoport is itt a Társadalmi Jóllét Portálon. Azóta már szerveztünk csoporttalálkozókat és úgy határoztunk a tagokkal, hogy havonta egyszer egy-egy, a lelki egészségünkhöz és önismereti utunkhoz kapcsolódó témát dolgozunk fel közösen.

A következő adás a szabad tanulásról szólt, amelyet szintén tematikus beszélgetés, majd pedig a Szabad Tanulás csoport megalakulása követett. Ott tudástárat építünk és egyéb programokat (társak keresése, tapasztalatcsere) szervezünk.

Szintén készült adás az egészséges élelemről valamint a kommunikáció színeiről, hasonlóképp tematikus beszélgetéssel és csoportokkal folytattuk ezeket a témákat is.

A hangcsatornára néhány tematikus beszélgetés is felkerült. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a folyamat életképes. Még ha a munkacsoportoknál az önmeghatározás, magképződés, célkitűzések megfogalmazása is most a fő feladat, tudtunk már nyitott találkozókat is szervezni.

A munka folytatódik. Továbbra is keresek még társakat, akik szervezőként, beszélgetőtársként és anyagi felajánlással tudják támogatni a programot.

 

Pataki Andrea, 2024-02-18


Új hírlevelek

Élettel telik 2024-02-23

Kedves Érdeklődő!

 
Két eseményt és egy új kezdeményezést ajánlunk most figyelmedbe.
 
  • Az (együtt)érzésről / A tompaságtól az érzékelésig
  • Élelem-közösség, magforrás közösség
  • Zeng a Lélek!

... tovább

Február 27.: Élelem-közösség, magforrás közösség 2024-02-18

A Társadalmi Jóllét Portálon szerveződő Élelem-közösség csoport nyitott eseményére hívunk most szeretettel!

Mit értünk élelem-közösség kifejezés alatt? Mi jellemzi a csillagpontos és a magforrás közösséget? Hogyan tudunk magforrás közösséggé válni és abban fejlődni? MIlyen nehézségeket hordoz ez a fajta működés?Az esemény részleteit és a regisztrációs lehetőséget itt találod:
https://tarsadalmijollet.hu/esemeny/49/elelem-kozosseg-magforras-kozosseg

... tovább

Élet a Portálon most 2024-02-06

Bár még épp csak február elején tartunk, több csoportban beindult az élet és újabb tartalmakkal is gazdagodott a Portál. 
 
Lelki egészség csoport
A csoport nyitott beszélgetést szervezett január 30-án. A téma ezúttal az önfelvállalás volt.
A beszélgetésről felvétel készült, amelyet nyilvánosan is elérsz "Az új világ hangjai" hangcsatornán:
 
Szabad Tanulás csoport
A csoport legutóbbi találkozóján arra jutottak a résztvevők, hogy mindenki megfogalmazza, számára mit jelent a szabad tanulás, majd ezeket összefésülik és a csoport leírásában is megjelenítik. 
Szintén foglalkoznak azzal, hogy hogyan vannak együtt a csoportban, milyen értékekkel és folyamatokkal működnek. Megkezdődött a csoport induló magjának kialakulása is.
Valamint elindult a tudástár építése, a társak és a kezdeményezések felkutatása.
... tovább

Új események

Az (együtt)érzésről

2024-03-10 17:00 /A(z) Lelki egészség csoport eseménye/

A tompaságtól az érzékelésig

A Társadalmi Jóllét Portálon szerveződő Lelki egészség csoport találkozóján ezúttal arról beszélgetünk, hogy mi okozhatja valakiben azt a fajta tompaságot, amikor olyan, mintha nem is lennének érzései, azokat nem tudja megélni. Ebből fakadóan mások lényét sem igazán érzékeli, az együttérzés képessége hiányzik vagy korlátos. 

 

Milyen ez a fajta működés? Mi lehet a gyökere? Milyen módon lehet ezt a tompaságot feloldani? Egyáltalán: miért fontos a feloldása? ... tovább


Élelem-közösség, magforrás közösség

2024-02-27 18:00 /A(z) Élelem-közösség csoport eseménye/

Mit értünk élelem-közösség kifejezés alatt? Mi jellemzi a csillagpontos és a magforrás közösséget?
Hogyan tudunk magforrás közösséggé válni és abban fejlődni? Milyen nehézségeket hordoz ez a fajta működés?

A Társadalmi Jóllét Portálon szerveződő Élelem-közösség csoport nyitott találkozóján ezekre a kérdésekre keressük közösen a választ. 

Tervezett program

Az Élelem-közösség Portál csoport tagjai nyitják a beszélgetést, röviden megfogalmazva mind az élelem-közösség jelentését, mind pedig a csillagpontos és magforrás típusú közösségek sajátosságait. ... tovább


Kikapcsoló-bekapcsoló Közösségépítő Klub

2024-02-06 16:00 /A(z) Élelem-közösség csoport eseménye/

https://fb.me/e/7hw7KvFqk

A Kecskeméti Szatyor Közösséggel februártól elindítunk egy közösségépítő klub sorozatot, ahova várjuk önkénteseinket, termelőinket, vásárlóinkat, de minden új érdeklődőt is.

Ami életre hívta ezt az ötletet, hogy a gyakorlati és szemléletformáló tevékenységeinket túl szeretnénk, ha a közösség jobban megismerhetné egymást. A februári első alkalom egy kötetlen beszélgetés lesz, utána viszont bárkinek van téma javaslata, szívesen vesszük. Márciusban pl. dr. Kőváriné Bartha Ágnes fog kerekasztal beszélgetést tartani az új hulladék törvényről. ... tovább


Új kezdeményezések

Zeng a Lélek Gyermekkórus

A Zeng a Lélek Gyermekkórus egy olyan kezdeményezés, ahol a gyermekek szabadon tanulhatják az éneklés művészetét. Egy olyan inspiráló tér számukra, ahol nincsenek kötöttségek, nincsenek elvárások, minősítések. Együtt vagyunk, egy közösséget alkotunk, miközben lehetőséget biztosítunk számukra, hogy képességeiket kibontakoztathassák. Megélhessék valódiságukat.
Az alkalmak kéthetente lesznek Veszprém Vármegyében, Németbánya településen.
Várjuk szeretettel a csatlakozni kívánó gyermekeket szabad tanulóközösségünkbe.

Altorjai Lívia, 2024-02-09

Új ajánlók

Elekes Mihály - A szabadság tanulása

Számomra tanulságos ez az írás abból a szempontból, hogy önmagában nem elég ha ott van a tiszta szándék egy szabad tanulói környezet létrehozására, de mellette az is fontos, hogy ebben a szülők valósan partnerek legyenek, mert nélkülük csak felemásan sikerülhet. Vagy kiveszik a gyereket az iskolából, vagy egy ellenmondásos helyzetet teremtenek a gyerekben, hogy esetleg otthon, szülőkörbe nem élheti meg azt a belső szabadságot, aminek az izére ráérzett a szabad tanulói környezetben. A szülőnek is el kell indulnia a szabadság útján, ahhoz hogy a gyermekének ezt meg tudja engedni.
Az alábbi hivatkozásra kattintva letölti a dokumentum fájlt.
Ludescher Ottó, 2024-02-02